Posted on

Linear canalside park ties together new mixed-use neighbourhood in London’s Hackney Wick

The 3.4ha east London Hackney Wickside scheme aims to transform an industrial area where 20 people work into a thriving commercial and residential area with 475 homes and workspace for 300 people, all linked by a linear canalside park.

On its website masterplanners Ash Sakula, which alongside BUJ architects won a NLA Award for the scheme, said: “Approaching the project as public realm designers, we used the typology of a park as an organising device for the site, clothing our framework of “ordinary London streets”, opening up the scheme to the canalside and forming a new interface with the A12 urban motorway to the west.

“Within the park, we created special moments, such as triangular areas of grass, tipped slightly to the south, for hanging out and ground-level trampolines for kids to jump around on. We also formed a rich roofscape of public gardens, terraces and play areas, accessible to residents. One roof terrace, which is open to the public, has a bar on it.” 

This post was written by: HortWeek